Hoe zwaar is Soaky Navann?

Hoe zwaar is Soaky Navann en dan het toilet: hoeveel weegt zijn mest?

Soaky op het toilet!

Het was wel even spannend vorige maand want de jaarlijkse weegronde stond op het programma. Ik ben het afgelopen jaar wel veel gegroeid en ben bijna net zo groot als mijn moeder. Toen ik geboren werd woog ik al 100 kilo en kwam in het begin wel een kilo per dag aan. Na een poosje kwam ik niet zoveel meer aan maar nu ik 4,5 jaar oud ben wil ik wel graag weten wat ik nu weeg. En wat zal ik op het toilet teweeg brengen?

Mijn moeder weegt 2785 kilo en mijn vader weegt 3595 kilo, dus ik zal ook wel een grote jonge worden. Even spannend op de weegschaal maar daar was mijn gewicht……………….precies 1500 kilo. Olifanten zijn de zwaarste landdieren op de aarde. Volwassen Aziatische olifanten, zoals ik, worden 3000-5000 kilo. Onze Afrikaanse familie worden nog zwaarder, die kunnen wel 4000-7000 kilo worden. Om zo zwaar te worden moeten we ook wel veel eten.

Mijn moeder en haar vriendinnen eten per dag tussen de 150 en 170 kilo plantaardig voedsel (ik eet iets minder). Het meest eten we gras en bladeren, maar van onze Mahouts krijgen we ook fruit zoals bananen, ananassen en meloenen. Hoewel we wel kiezen hebben, kauwen we toch slecht en ongeveer 60% van het voedsel verlaat na 2 dagen ons lichaam als mest op het olifanten-toilet.

Deze mest (100 kg per dag) is een hele goede voedingsbodem voor zaden en eitjes. Daarom zijn olifanten in het wild zo belangrijk omdat ze de zaden over grote afstand kunnen verspreiden. Een olifanten toilet is dan ook kilometers groot! Ook maken ze papier van onze mest. Onze verzorgers kunnen ook aan onze mest zien of het wel goed met ons gaat. Kauwen en drinken we wel genoeg? Poepen we wel genoeg? Eten is heel belangrijk voor ons en we kunnen er soms wel 20 uur per dag mee bezig zijn.