Slaapkamergeheimen

Van veel spelen wordt je moe en daarom moet je veel slapen, zegt mijn moeder. Maar zelf slaapt ze ook niet veel want daar heeft ze het veel te druk voor. Mijn moeder staat altijd maar te eten en te praten met haar vriendinnen.

En als ze dan eens gaat liggen om te slapen is dat maar voor een paar uurtjes, meestal staat ze na 2-3 uur al weer op om verder te eten.

Mama vertelde ook dat het al heel wat is als ze een paar uurtjes kan liggen, de olifanten buiten het park, in het wild slapen olifanten staand en leunen dan vaak tegen een boom. Ook blijft er altijd een van de olifanten wakker om te waarschuwen als er gevaar dreigt.

Olifanten moeten veel eten en dan is er geen tijd om te slapen. Het is ook gevaarlijk voor een olifant om veel langer dan 4 uur op de grond te liggen omdat dan al de ingewanden naar 1 kant zakken en de onderliggende ingewanden kunnen afknellen wat tot de dood kan leiden.

Olifanten weten dat zelf ook en de dieren in het wild die te lang blijven liggen zijn erg ziek en de rest van de familie zal alles proberen om de zieke olifant te laten opstaan.

Bij zieke olifanten in parken of dierentuinen wordt ook geprobeerd om ze zoveel mogelijk te laten staan. Soms moet dat zelfs met hulp van een hijskraan. Als dat niet lukt proberen ze om de olifant om de paar uur op de andere zijde te leggen.

De olifanten met slagtanden kunnen niet op de grond gaan liggen omdat hun slagtanden in de weg zitten.

Maar hier in het Elephant Nature Park zijn er geen vijanden en kunnen we allemaal rustig gaan slapen.

De Mahouts maken elke avond een lekker zandbed voor ons. Dit lijkt een beetje op een berg zodat we niet helemaal op de grond liggen en makkelijker kunnen opstaan.

Want stel je eens voor om op te staan als je 3000 kilo weegt. Dat is niet makkelijk als je plat op de grond ligt.